MENU

About Us

Assalamulaikum & Salam Sejahtera,

Amsrich Deco was established since 2012 to be the Bumiputera Expertise in providing Premium Quality Home Design Build and Renovation Professional Services to customers in Klang Valley & Malaysia.

We provide Fashionable Designs, Excellent Quality and Timely Delivery projects. We are engaged in providing the most technically suited and artistically brilliant solutions for our customers. Our mission is “seek to fill this role as a source provider of fine, exclusive and readily available interior components that will make your house, office, restaurant, café a talked about project”

If you interested in next project, feel free to contact us

We are looking forward to collaborate successful business relationships with new clients in the near future

Maznita Muhammad 

​Apa Perbezaan Antara Laminate Flooring dan Vinyl Flooring?

Apakah perbezaan di antara Laminate Flooring dan Vinyl Flooring?

Mencari lantai lamina atau lantai vinil? Ramai orang yang berminat untuk memasang lantai di rumah mereka sering keliru antara vinil dan lantai lamina … .So mereka berkata lamina apabila mereka benar-benar bermakna vinil, atau vinil apabila mereka maksudkan lamina. Jadi mari kita melihat lebih dekat di kedua-dua pilihan lantai supaya anda mempunyai idea yang lebih baik untuk lantai rumah anda.

Lantai lamina atau Laminate Flooring

Lantai lamina mempunyai permukaan keras yang kelihatan seperti lantai kayu (seperti jubin), dan dibuat menggunakan kayu kitar semula. Ianya kelihatan seperti gambar lantai kayu keras, tetapi versi mewah yang mungkin kelihatan amat nyata. Selain itu, terdapat lapisan melamin diatasnya yang melindungi dari calar. Ukuran Lantai ini adalah kira-kira 8mm ke 12mm dan boleh diletakkan di atas lantai yang sedia ada, sama ada ia adalah jubin, konkrit atau kayu keras.

Laminate Flooring atau Lantai Lamina

Sebenarnya, lantai lamina adalah lantai yang “DILOCK” dan klik bersama-sama di tempat. Kerana ia dibuat daripada kayu keras kitar semula, ia tidak tahan air. Ia tidak baik untuk memasang lantai lamina di tempat-tempat di mana terdapat banyak kelembapan, atau terdapat turun naik yang besar dalam tahap kelembapan. Oleh itu, ia bukan terbaik bawah tanah atau bilik mandi.
Sebagai lantai lamina adalah permukaan yang keras, ia adalah penting bahawa lantai di bawahnya adalah agak licin dan di peringkat, kerana jika tidak, lantai lamina akan bergerak banyak apabila anda akan berjalan di atasnya. Oleh itu, jika ia terlalu curam atau beralun, ia mungkin pecah atau retak. 

Lantai vinil atau Vinyl Flooring

Lantai vinil yang dibuat menggunakan bahan sintetik yang kelihatan betul-betul seperti kayu keras atau jubin. Kebanyakannya, lantai vinil tergam secara langsung di bahagian bawahnya. Anda boleh mendapatkan lantai vinil di dalam pelbagai bentuk-terdapat helaian vinil (kira-kira 12 ‘lebar), dan banyak lantai vinil mewah kelihatan amat nyata dan mewah.
Tidak seperti lantai lamina, lantai vinil adalah tahan air atau kalis air, tetapi mereka tidak akan hidup banjir besar atau pembersihan yang kuat. Hal ini demikian kerana pelekat murah tidak akan dapat memegang air berdiri, dan kadang-kadang lantai vinil dipasang pada papan lapis, jadi jika air direndam melalui, subfloor boleh meledingkan. Versi yang lebih murah daripada lantai vinil boleh pudar dengan masa terutamanya apabila ia terdedah kepada cahaya matahari untuk jangka masa yang panjang.

Walaupun lantai lamina adalah tidak fleksibel dan keras, sebahagian besar daripada lantai vinil adalah fleksibel dan lembut, jadi ia boleh bertolak ansur dengan lantai yang mempunyai bonggol di atasnya atau curam. Walau bagaimanapun, ia adalah penting bahawa lantai di bawah lantai vinil lancar.

 

Mana pilihan anda – lamina atau lantai vinil?

Nah, ini bergantung kepada keadaan lantai dan kesesuaian ruang yang hendak di pasang. Walau bagaimanapun, apabila anda membandingkan lantai vinil dan lantai lamina, biasanya lamina adalah lebih murah kerana penyediaan lantai yang diperlukan untuk lantai vinil meningkatkan kos keseluruhan. Walau bagaimanapun, jika lantai adalah tidak sekata, maka lantai lamina mungkin tidak praktikal sebagai kontraktor lantai mungkin perlu tahap pertama daripada lantai menggunakan campuran plaster untuk meratakan lantai.

​Oleh itu, pilihan terbaik untuk anda adalah untuk melibatkan seorang profesional lantai untuk membantu anda dalam memberikan pendapat pakar bergantung kepada lantai anda, keperluan dan bajet.